Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

'Gratis' stroom 's nachts: hoe komt dat eigenlijk?

26 september 2024

Met de zomer nog vers in het achterhoofd is het je misschien opgevallen dat er in de nacht uren zijn waarop de marktprijs van stroom 0 euro bedraagt. Sowieso lijkt stroom in de nacht goedkoper dan midden op de dag, terwijl dat in de zomer juist andersom was. Wij leggen je uit hoe dat komt!

De afgelopen zomer lag de marktprijs voor stroom rond het middaguur vaak tegen of zelfs onder nul. ’s Nachts was stroom weliswaar goedkoper dan tijdens de piekuren, maar duurder dan midden op de dag. In de koudere maanden is dat geregeld andersom. De piekuren in de ochtend en begin van de avond blijven het duurst, maar veel vaker komen de uren met negatieve marktprijzen nu in de nacht voor. Midden op de dag is stroom goedkoper dan in de piekuren, maar in tegenstelling tot in de zomer vaak net iets duurder dan ’s nachts.

Let op! Ook bij negatieve stroomprijzen betaal je energiebelasting en inkoopkosten. Er komt per kWh altijd 17 cent bij.

Meer zon in de zomer, meer wind in de koude maanden

Het antwoord op de vraag waarom dat zo is zit hem vooral in het aanbod. In de zomer is er overdag heel veel zonne-energie beschikbaar. Daarentegen waait het in de zomermaanden gemiddeld minder vaak en hard. In de herfst en de winter is er weinig aanbod van zonne-energie, maar waait het gemiddeld een stuk meer en harder.

In bovenstaande grafiek zie je hoe de opwek van wind en zon er gedurende een jaar ongeveer uit ziet. Doordat het in de koudere maanden vaker en harder waait wordt het gebrek aan zonne-energie deels opvangen, al wordt er onder aan de streep in de zomer nog steeds de meeste duurzame energie opgewekt.

Minder wind, toch goedkoper

Nu zou je misschien denken dat het ’s nachts harder waait dan overdag, maar precies het tegenovergestelde is het geval. Er is overdag simpelweg meer vraag naar stroom dan in de nacht. In de zomer wordt die wat hogere vraag overdag gecompenseerd door het grote aanbod van zonne-energie.

Ook profiteren van goedkope stroom als het waait of de zon schijnt?

Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie krijg je stroom tegen inkoopprijs. Dat betekent elk uur een andere stroomprijs, die afhankelijk is van vraag en aanbod. Dat klinkt misschien spannend, maar weet dat onze tarieven de afgelopen jaren 80 procent van de tijd onder die van een gemiddeld vast contract lagen. Daarnaast kun je extra besparen als je je verbruik wat kunt sturen naar uren met goedkope stroom, bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser ’s middags of ’s nachts te laten draaien. Heb je een elektrische auto met eigen laadpaal en wil je deze 'gratis' stroomuren volledig benutten om geautomatiseerd te laden? Maak dan gebruik van de ANWB Slim laden app.