Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB start proef: cashback flexibel openbaar laden

27 maart 2025

Elektrische rijders die gebruikmaken van publieke laadpalen in Amsterdam kunnen voor het eerst ook geld besparen door hun laadmomenten af te stemmen op het stroomaanbod. De ANWB start vandaag, samen met Equans, Deftpower en de gemeente Amsterdam, een proef waarbij EV-rijders een financiële beloning krijgen voor ‘actief slim laden’. Dit verlaagt niet alleen de laadkosten, maar maakt ook efficiënter en duurzamer gebruik van het stroomnet, vooral tijdens piekmomenten.

Cashback voor flexibel openbaar laden

De proef duurt zes maanden en geldt voor ruim 3.000 openbare laadpunten (1.500 laadpalen) in Amsterdam. EV-rijders die via de ANWB-laadpasapp meedoen, krijgen direct cashback als ze bereid zijn hun laadsessies automatisch aan te laten passen aan de drukte op het stroomnet. Dit is de eerste keer in Nederland dat gebruikers van openbare laadpalen financieel worden beloond voor hun flexibiliteit. Een belangrijke ontwikkeling, aangezien de meerderheid van Nederlandse huishoudens niet beschikt over de optie om thuis te laden, waarbij je wel al kunt besparen door slim te laden. 

Cashback voor flexibel laden 

Meedoen is eenvoudig: bij het starten van een laadsessie bij een van de aangesloten laadpunten vraagt de ANWB-app automatisch om de verwachte vertrektijd aan te geven. Dankzij de slimme laadschema’s van Deftpower worden laadmomenten automatisch ingepland op de groenste en goedkoopste uren

Equans kan met die informatie de stroom op de juiste momenten leveren. Zo wordt duurzame energie beter benut en raakt het elektriciteitsnet minder snel overbelast. Deelnemers ontvangen hun cashback direct via de ANWB-app. 

Slim laden: duurzaam en kostenbesparend 

Door ‘actief slim laden’ worden laadsessies automatisch gepauzeerd tijdens de drukste uren op het stroomnet en juist verplaatst naar momenten met veel zonne- of windenergie. De dynamische tarieven van ANWB Energie worden gebruikt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De beloning die je ontvangt, hangt af van het verschil tussen de tarieven op het moment dat je "zou" laden en de tarieven tijdens de uren waarin je daadwerkelijk laadt. Dit vermindert piekbelasting, verlaagt energiekosten en zorgt voor een stabieler stroomnet. EV-rijders profiteren financieel, terwijl netbeheerders beter kunnen inspelen op de beschikbare capaciteit. 

Impact en gebruikservaring

Bij deze proef kijken we naar impact en gebruikservaring. De vragen die we met deze proef willen beantwoorden zijn:

  1. Hoe helpt slim laden bij het ontlasten van het stroomnet? 
  2. Hoe ervaren EV-rijders deze flexibele laadmethode met cashback?
  3. Hoeveel geld kunnen deelnemers besparen? 

Een win-win voor iedereen 

Met deze proef zet de ANWB een stap naar een eerlijker en duurzamer energiesysteem. We lanceren hiermee een alternatief voor het standaard (soms niet aan de e-rijder gecommuniceerd) vertragen of uitstellen van laadsessies bij publieke laadpalen. Door financiële beloningen te koppelen aan slim laden, worden EV-rijders gestimuleerd om bewust met energie om te gaan. Zo profiteert niet alleen de elektrische rijder, maar ook het stroomnet en de samenleving als geheel. 

Besparen met ANWB Energie

Ook als je niet bij publieke laadpalen in Amsterdam laadt kan je flink besparen op je laadkosten. Heb jij een eigen laadpaal dan kan je met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie tot wel 700 euro per jaar besparen. Koppel eenvoudig de Slim Laden app aan je auto en geef aan hoelaat je de auto weer nodig hebt. De app laadt automatisch tijdens de goedkoopste uren en zorgt ervoor dat jouw elektrische auto volgeladen is op de door jouw aangegeven vertrektijd. Zo laad je niet alleen groener, maar ook goedkoper!