Prinsjesdag: dit is wat we nu weten over jouw energierekening in 2025
18 september 2024
Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet haar plannen en de begroting voor het komende jaar. Daarin is er ook aandacht voor de energievoorziening en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Zo zijn er onder andere plannen voor een belastingverlaging.
Verlaging belasting op aardgas*
De afgelopen acht jaar is de energiebelasting op aardgas ieder jaar gestegen. Soms met kleine stapjes, maar in 2023 en 2024 kwam er respectievelijk 12,7 en 9,3 cent bij. Daarmee steeg de belasting op een kuub gas van € 0,25244 in 2017 naar € 0,58301 in 2024 (exclusief. BTW).
Het kabinet Schoof heeft in haar plannen echter een verlaging van 2,82 cent per m3 voorgesteld voor de belasting op aardgas (1e en 2e schijf, 0 tot 170.000 m3). Geen drastisch verlaging dus, maar voor consumenten een welkome verandering ten opzichte van de jaarlijkse belastingverhoging.
Kosten voor verzwaring van het stroomnet
In de miljoenennota geeft de regering aan extra onderzoek te gaan doen naar de bekostiging van de elektriciteitsinfrastructuur. Kort gezegd: hoe maken we het stroomnet klaar voor de toekomst en -bovenal- hoe gaan we dat betalen? Wat dat voor de energierekening van jouw huishouden gaat beteken, dat lezen we niet in de begroting.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt jaarlijks vast wat de tarieven zijn van de netbeheerder en wil daarbij de kosten zo eerlijk mogelijk verdelen over alle verbruikers. Zij verwachten dat de kosten voor het gebruik van het energienet de komende 25 jaar fors gaan stijgen.
Dat begint al aankomend jaar, de ACM verwacht dat de netbeheerkosten met zo’n 11 procent zullen stijgen in 2025. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op een verhoging van zo’n 60 euro per jaar.
Afschaffing Salderingsregeling per 2027*
Een eerder wetsvoorstel om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen werd door de Tweede Kamer verworpen, maar nu heeft de regering een nieuw wetsvoorstel ingediend. Daarbij is er geen sprake van afbouw, maar zal de salderingsregeling per 1 januari 2027 ophouden te bestaan. De salderingsregeling is niet alleen duur voor traditionele energiemaatschappijen, ook de staatskas loopt een hoop inkomsten mis doordat er veel minder energiebelasting kan worden geheven.
Het einde van de salderingsregeling betekent dat vanaf 2027 het eigen verbruik niet meer mag worden weggestreept tegen je opgewekte zonnestroom. Voor huishoudens met zonnepanelen kan de energierekening daardoor zomaar honderden euro’s hoger uitvallen. Dat bedrag kan lager uitvallen als je een groter deel van je eigen opgewekte zonnestroom direct verbruikt.