Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom was stroom 's avonds zo duur de afgelopen dagen?

5 september 2024

Op 3 en 4 september was stroom opvallend duur tijdens de avondpiek, tussen 19:00 en 21:00. Waarom gebeurt dat eigenlijk en is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen?

Dit waren de stroomprijzen van woensdag 4 september 2024

Meestal laten we van ons horen als de dynamische stroomprijs ver onder nul duikt, maar de afgelopen dagen zagen we ’s avonds tussen 19:00 en 21:00 opvallend hoge stroomprijzen. De hoogste piek dit jaar was op 3 september tussen 20:00 en 21:00, toen de uurprijs op 41 cent (incl. btw) per kWh stond. Maar waarom was de stroom nu juist op dat moment zo duur?

Overgang van zomer naar herfst

Het is een samenloop van omstandigheden, maar ook een situatie die we vorig jaar ook al eens hebben gezien. Allereerst wordt het weer steeds vroeger donker en wordt er dus minder zonne-energie opgewekt tijdens de avondpiek. Daarnaast was er weinig wind en viel dus ook de productie van windenergie tegen. Op zulke momenten zijn fossiele energiecentrales (die afgelopen maanden niet veel hebben hoeven doen of zelfs uit stonden) ineens weer nodig! 

Nu gebeurt het wel vaker dat grote energiecentrales moeten bijspringen, maar in dit geval moeten ze in een relatief kort tijdsbestek veel stroom opwekken en het opstarten van zo’n centrale kost tijd en geld. Kijken we naar de vorige twee jaren, dan zagen we vier van dat soort opvallend hoge avondpieken tijdens de nazomer van 2022 en negen in 2023. Op dit moment hebben we tijdens de nazomer van 2024 drie dagen gehad waarop stroom in de avond kortstondig piekt. Het kan nog een aantal keer voorkomen de komende weken, maar zulke hoge pieken zijn wel iets wat we eigenlijk alleen in de overgang van zomer naar herfst zien.

Gelukkig scheen de zon letterlijk en figuurlijk weer wat harder vandaag (5 september) en doken de marktprijzen van stroom weer onder nul. Daarnaast is de avondpiek dankzij een iets sterkere wind veel lager dan de voorgaande twee dagen en daarmee niet hoger dan de ochtendpiek.