Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Autostoeltjestest 2024 II

22 oktober 2024 Veel goede autostoeltjes en toch aanzienlijke kwaliteitsverschillen

De 23 geteste autostoeltjes van eerder dit jaar worden aangevuld met nog eens 17 verschillende modellen. We hebben ze getest en beoordeeld op veiligheid, gebruiksgemak, ergonomie en schadelijke stoffen. Ook nu blijkt weer: koop nooit 'zomaar' een autostoeltje.

Resultaten

Zestien geteste stoeltjes scoorden voldoende of goed en overtreffen de wettelijke eisen. Onze testers zien dat er al bij de ontwikkeling van deze zitjes rekening is gehouden met de strengere eisen van deze 'consumer protection test'. Dat is goed nieuws: er is een ruim aanbod van zitjes dat we kunnen aanraden.

Voor baby's (0 - 1,5 jaar)

Baby's & peuters (0 - 4 jaar)

Baby's, peuters & kind (0 - 12 jaar)

Peuters & kind (1 - 12 jaar)

Voor kinderen (4 - 12 jaar)

Toch is het niet zo dat er geen slechte zitjes meer op de markt zijn. In deze test is de 'Graco Snuglite i-Size' als slecht beoordeeld. De bekleding van dit zitje bevat een hoge concentratie formaldehyde. Een schadelijke stof waarvan vermoed wordt dat deze een kankerverwekkende werking heeft.

De test laat zien dat er aanzienlijke kwaliteitsverschillen bestaan. Het is dan ook belangrijk om voor de aanschaf van een autostoeltje goed uit te zoeken wat er op de markt is. Deze test is daar een belangrijk hulpmiddel bij net als onze tests uit voorgaande jaren. De testresultaten vanaf 2020 zijn direct met de nieuwste beoordelingen vergelijkbaar.

Tips bij het kopen van een autostoeltje

Ga met je auto naar een speciaalzaak als dat mogelijk is. Dan kun je de autostoel van jouw keuze ook daadwerkelijk uitproberen voor je hem koopt. Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van het zitje en het instructieboek van de auto opvolgt. Alleen bij een juiste bevestiging beschermt het zitje jouw kind optimaal bij een ongeval.

Zorg dat je gewend raakt aan het juiste gebruik. Volg, zeker in het begin, precies de instructies voor het plaatsen van jouw kind in het stoeltje.

Let ook op de volgende zaken:

  • Trek de gordels van de auto én van het harnas strak aan.
  • Trek de jas van het kindje onder het heupdeel van de gordel vandaan, zodat de gordel zo dicht mogelijk over het lichaam loopt.
  • Zorg dat de rugleuning van de autostoel vóór het kinderzitje niet te ver naar achteren staat. Als er onvoldoende ruimte is, zou het kinderhoofd in geval van een aanrijding tegen de voorstoel kunnen slaan.
  • Je kind groeit. Pas de gordel, het harnas, de hoofdsteun en de rugleuning van het autostoeltje daarom regelmatig aan.