15x de mooiste natuur ter wereld
De wereld ontdek je met de ANWB
Op reis naar de mooiste natuur ter wereld; vergaap je aan bounty-eilanden, unieke dieren en natuurlijk de mooiste uitzichten. Op de aarde barst het van de schitterende plekken – we zetten 15 van de mooiste natuurgebieden ter wereld voor je op een rij.
Weet je nog niet wat je volgende vakantiebestemming wordt? Laat je bij het boeken van je vakantie leiden door de natuur. Word bijvoorbeeld euforisch blij van de bounty-eilanden van Great Barrier Reef in Australië, laat je overdonderen door de indrukwekkende Iguazú-watervallen in Argentinië en Brazilië, dobber op de Dode Zee in Jordanië en bewonder op de Galapagoseilanden dieren die je nergens anders tegenkomt.
1. Rainbow Mountain (Peru) is met niks te vergelijken
De naam verklapt het al: Rainbow Mountain, oorspronkelijk Vinicunca geheten, is zo kleurrijk als de regenboog. Het doet een beetje denken aan die glazen potjes met verschillende laagjes gekleurd zand of zout erin, maar dan op enorme schaal, zonder glas en puur natuur. Verder is dit natuurverschijnsel met niets te vergelijken.
De opvallende kleuren zijn het gevolg van miljoenen jaren aan afzetting van 14 verschillende mineralen in het gebied. Nog niet zo lang geleden was de 5200 meter hoge berg in het hart van de Andes vrijwel permanent bedekt onder een dikke laag sneeuw. Geen toerist wist wat voor schat eronder verborgen lag. Maar door de opwarming van de aarde is Vinicunca als een vlinder uit haar cocon gekropen en komen reizigers van heinde en verre om haar in volle glorie te aanschouwen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de gekleurde berg net zoveel belangstelling trekt als Incastad Machu Picchu, dus wacht niet te lang met een bezoek. Vanuit Cuzco worden verschillende dagtrips georganiseerd. Als de tocht toch te zwaar blijkt – de hoogte kan even wennen zijn – kun je tegen betaling een lift krijgen van een local op een paard.
2. Op de Galapagos (Ecuador) spot je de bijzonderste dieren
Wil je een keer iets originelers zien dan de Big Five? Dan zit je goed op de Galapagoseilanden. Hier vind je dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Doordat de eilanden op grote afstand van het vasteland liggen, hebben zich hier unieke soorten ontwikkeld. Charles Darwin vond dit al mateloos interessant. In 1835 bracht hij vijf weken door op de eilanden om ze te bestuderen. Zijn bevindingen hier leverden een belangrijke bijdrage aan zijn evolutietheorie. Zo zijn de schildpadden hier extreem uit de kluiten gewassen (galápagos betekent ook schildpad) en de pinguïns juist heel klein van stuk. Verder tref je er allerlei zee- en landleguanen, zeehonden, pelsrobben, fregatvogels, haaien en blauw- en roodvoetgenten. Het grootste eiland is Isabela, waar je moet zijn om een enorme kolonie galapagospinguïns te spotten en ook reuzenzeeleguanen van dichtbij kunt zien. Telelens mee, want je schiet hier de bijzonderste plaatjes.
3. Krabi (Thailand): zó moet het paradijs zijn
Vraag zomaar iemand een tekening te maken van hoe hij zich het paradijs voorstelt, en de kans is groot dat die tekening er ongeveer zo uitziet als Krabi. De plaatjes ken je ongetwijfeld: water zo blauw dat het bijna nep lijkt, met weelderig groen bedekte kalkstenen rotsen die imponerend uit datzelfde water opdoemen en natuurlijk die fotogenieke Thaise langstaartbootjes.
Maak vooral ook een uitstapje naar het nabijgelegen eiland Koh Phi Phi, met het prachtige Maya Bay. De baai is wereldberoemd: de film The Beach werd er opgenomen. Het was een tijd gesloten om het koraal te redden, maar is weer open voor bezoekers. Thailand heeft strenge regels opgesteld om het gebied te beschermen. Zo mag je er het water niet meer in en wordt er een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. De restricties helpen; het koraal is weer hersteld en het gebied wordt niet overspoeld. Wat is het er bijzonder mooi: wit zand, superhelder water, kleurrijk koraal en indrukwekkende rotsen.
4. Milford Sound: het mooiste plekje van Nieuw-Zeeland
Mooie natuur heeft Nieuw-Zeeland in overvloed, zoals alle Tolkien-fans hebben kunnen zien in The Lord of the Rings. Één van de hoogtepunten is Milford Sound, een ongerept fjord in het zuidwesten van het Zuidereiland. Het is niet alleen een van de mooiste plekken van het land, maar ook de natste: er valt Heel Veel Regen. Geeft niks, want zonder regen geen klaterende watervallen en groene omlijsting. Van december tot en met maart valt de minste neerslag, dus hou je het liever droog, dan is dat de fijnste reistijd. Milford Sound is het best te bereiken met een dagtrip vanuit Queenstown of Te Anau. Een cruise neemt je mee over het inktzwarte water, langs imponerende kliffen en bergtoppen. Als je geluk hebt (hoewel …) spot je een kea. Deze olijfgroene bergpapegaai, een bedreigde soort, wordt ook wel de clown van de alpen genoemd. Ze zijn zeer intelligent, maar ook hondsbrutaal: ze stelen regelmatig spullen van mensen en bekogelen ze zelfs met stenen. Voor wie durft: ze zitten vooral bij Monkey Creek en de Homer Tunnel.
5. De verbluffende plekken van Patagonië (Chili en Argentinië)
Wie van ruige natuur houdt, wordt in Patagonië op z’n wenken bediend. Dit gebied strekt zich uit over het zuiden van Argentinië en Chili. Het grootste gedeelte van Patagonië bestaat uit boerenland en lege vlakten, maar de plekken waar wel wat te zien is, zijn meteen verbluffend. Neem de beroemde Perito Moreno, een van de weinige gletsjers die nog geen last hebben van de klimaatverandering. Je hoort hier het over elkaar schuivende ijs kraken, en regelmatig stort er met veel kabaal een ijsbrok in het Argentinomeer. Wauw!
Ook een bezoek aan het schiereiland Valdés (in het Argentijnse deel) is een must. Het stikt hier van de bijzondere dieren. Gordeldieren, mara’s (een soort uit de kluiten gewassen cavia’s), nandoes (struisvogelachtigen), en vooral ook véél zeevolk. Je spot hier zeeleeuwen, pinguïns, zeeolifanten, speelse dolfijnen en zelfs jagende orka’s. De belangrijkste trekpleister van dit gebied is de walvis: tussen half september en half december doen talloze bultruggen deze plek aan. Je kunt de giganten hier van heel dichtbij bewonderen tijdens een bootexcursies of vanuit een kajak, onder leiding van een gids.
6. Great Barrier Reef (Australië): natuurwonder onder water
Je hoeft geen duiker te zijn om je te vergapen aan de schoonheid van het Great Barrier Reef, maar het helpt wel. Het grootste koraalrif ter wereld herbergt honderden soorten koraal, meer dan 1500 soorten vis en zo’n 30 soorten dolfijnen en walvissen. Nergens is de onderwaterwereld zo rijk als hier. Het is één grote, kleurrijke explosie van leven. Van clownsvisjes (je weet wel, van Finding Nemo) tot enorme haaien: ze wonen hier zij aan zij. Dus ja, duiken of snorkelen is wel de beste manier om dit natuurwonder te bekijken.
Maar ook boven water blijven is geen straf. Wie blij wordt van onbewoonde bounty-eilanden – en eerlijk: wie wordt dat nou niet? – is hier permanent euforisch. Maak zeker ook een boottocht in de Whitsundays, een archipel van 74 tropische eilanden die het stempel ‘paradijselijk’ zeker verdienen.
7. Ha Long Bay (Vietnam): wát een plaatje
Ha Long Bay werd in 2011 verkozen tot een New7Wonders of Nature, een internationale lijst met zeven natuurlijke wereldwonderen. Een keuze waarin we ons kunnen vinden, want holy moly, wat een plaatje is het hier. Deze baai in het noorden van Vietnam dankt zijn roem vooral aan de 1969 kalkstenen eilandjes die er uit het water rijzen, wat het heel schilderachtig maakt.
Er is maar één manier om deze natuurpracht te beleven, en dat is vanaf het water. Dus maak een (meerdaagse) cruise – die worden hier in overvloed aangeboden – of huur een kajak of kano en ga zelf op avontuur. Dat laatste heeft als bijkomend voordeel dat je op plekken komt waar de grotere boten nooit (kunnen) komen. Krijg je geen genoeg van deze fijne omgeving? Boekvie een trip met overnachting op de boot of op een (onbewoond) eiland in de baai.
8. The Grand Canyon (VS): je weet niet wat je ziet
The Grand Canyon is typisch zo’n plek waar je geweest moet zijn om écht te begrijpen waarom iedereen er zo vol van is. Op foto’s zie je vooral veel steen. Tja, mooi? Maar eenmaal daar weet je niet wat je ziet. De gi-gan-tische kloof (1600 meter diep, 350 kilometer lang en tussen de 6 en 29 kilometer breed) in het noorden van Arizona is ontstaan doordat de rivier de Colorado de bodem in miljoenen jaren tijd stukje bij beetje heeft uitgeslepen. En de rivier is nog steeds niet uitgezakt, dus de kloof wordt almaar dieper. De schaal van dit natuurverschijnsel is bijna niet te bevatten. Met een helikoptervlucht kom je daar het best bij in de buurt. Het is alsof de aarde opensplijt en je een kijkje in haar binnenste gunt. Een onvergetelijke ervaring. President Theodore Roosevelt had dat in 1908 al in de smiezen: hij verklaarde het tot nationaal monument en noemde het ‘het grootse schouwspel dat iedere Amerikaan eens zou moeten zien’. Maak daar maar ‘iedere wereldburger’ van.
9. De Iguazú-watervallen (Argentinië en Brazilië)
Als je voor de rest van je leven nog maar één plek mag bezoeken, laat het dan deze zijn. We overdrijven nauwelijks als we zeggen dat dit het paradijs op aarde is. Ja, daar zijn er meer van, maar dit is er zo eentje waarbij de tranen je in de ogen springen van bewondering. Deze honderden watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië laten echt niemand onbewogen.
Je kunt de Iguaçu/Iguazú-watervallen bezoeken vanuit zowel de Argentijnse zijde als vanuit Braziliaanse zijde. In Brazilië is het uitzicht beter, in Argentinië kun je dichterbij komen. Doe het gewoon allebei, want van dit natuurfenomeen wil je geen millimeter missen. De ‘Garganta del Diablo’ (keel van de duivel) is de bekendste waterval, van 150 meter breed en 70 meter hoog. Het water stort met een oorverdovend geraas naar beneden, de nevel creëert talloze regenbogen, het is er onwerkelijk groen en het stikt er van de kleurrijke vlinders. Trek wel een poncho aan en berg waardevolle spullen waterdicht op, want je blijft niet droog.
10. Kajakken met walvissen en pinguïns kijken op Antarctica
Toegegeven, het is niet de makkelijkst bereikbare plek op aarde. En financieel is het witte continent in het uiterste zuiden ook niet voor iedereen haalbaar. Maar als je je het kunt veroorloven en niet terugschrikt voor barre temperaturen, dan gaat er niets boven Antarctica – in figuurlijke zin dan. Want waar anders tref je eindeloze sneeuwvlaktes die aandoen als witte woestijnen, een haast surrealistische ijswereld en hele volksstammen pinguïns, orka’s, walvissen, zeeluipaarden, zeeleeuwen, pelsrobben en zeeolifanten? Zonaanbidders zullen even moeten schakelen, want dit is wel het koudste gebied op aarde. In augustus 2010 werd er zelfs een temperatuur van 93,2 graden Celsius onder nul gemeten. De gemiddelde temperatuur is er een aangename – geintje – min 44 graden Celsius. Dat klinkt extreem, is het ook, maar je kunt je er gelukkig enigszins tegen kleden. En wat doe je daar dan eigenlijk, op Antarctica? Nou, kajakken met walvissen bijvoorbeeld, pinguïns kijken, de Wim Hof in jezelf ontdekken en vooral heel veel je ogen uitkijken. Wát een wereld.
Dit artikel gaat hieronder verder.
De 10 alternatieve bestemmingen voor je betaalbare (!) bucketlist
Bekijk ze hier11. Dobberen in de Dode Zee in Jordanië (én op roadtrip)
Water waarin je niet in kunt zwemmen of zinken: dat moet je gewoon een keer ervaren hebben. Door het extreme zoutgehalte is kalmpjes dobberen het enige wat je kunt doen in – of eigenlijk op – de Dode Zee. Vissen en waterplanten kunnen er ook niet in overleven, vandaar de naam. Met ruim 400 meter onder zeeniveau is het de allerlaagst gelegen plek op aarde. Natuurlijk ga je hier niet weg zonder in het water te zijn geweest. Het water en de modder zijn rijk aan mineralen en zouden heilzaam zijn voor bepaalde huidaandoeningen. Veel bezoekers smeren zich daarom eerst in met modder en gaan dan een tijdje drijven. Uitgedobberd? Maak de ervaring compleet met een roadtrip over de Dead Sea Highway, met spectaculaire uitzichten over de bergen, het ruige landschap en het uitgestrekte water van de Dode Zee.
12. Salar de Uyuni (Bolivia): grootste zoutvlakte ter wereld
Zout, zout en nog eens zout, zo ver je kunt kijken. Met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante kilometer (dat is twee keer de provincie Gelderland!) is Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld. Dat zout is een overblijfsel van een reusachtig prehistorisch meer, dat tienduizenden jaren geleden opdroogde. Kom je er tussen begin april en begin december, dan strekt die smetteloos witte zoutvlakte zich voor je uit. Maar de rest van het jaar verandert de vlakte door de regenval in een reusachtige spiegel. Allebei een wonderlijk decor. Tel daarbij de drie soorten flamingo’s op die er komen broeden, en je snapt dat dit een plek is voor op je bucketlist.
In stijl overnachten? Boek dan vlak bij de zoutvlakte een kamer in een zouthotel, volledig gemaakt van zoutblokken. Dit is de enige plek ter wereld waar je ze vindt.
13. Thee proeven in de Cameron Highlands (Maleisië)
Grote kans dat je nog nooit een kop thee hebt gedronken met een uitzicht zoals hier. De Cameron Highlands zijn een hoogvlakte op 1500 meter boven zeeniveau (het is hier dus kouder dan in de rest van Maleisië). Wat ze zo bijzonder maakt? Ze zijn enorm vruchtbaar. En de Britten die dat ontdekten, wisten natuurlijk wel wat ze daar wilden verbouwden: thee! De serene heuvels zien knalgroen van de plantages; een feeëriek gezicht. Weinig plekken in Maleisië zijn zo fotogeniek als deze.
In de Highlands heb je verschillende wandelroutes. ‘Trail 10’ is de populairste. Hij duurt tussen de 1,5 en 4 uur en als beloning wacht je een panoramisch uitzicht. Kijk onderweg goed om je heen en af en toe naar boven, want er leven veel kleurrijke vogels in dit gebied. Vergeet niet ook de thee te proeven die hier wordt verbouwd. Dat kan in een van de vele theehuizen te midden van de plantages.
14. De grootste bomen ter wereld in Sequoia National Park (VS)
Dé bezienswaardigheid in dit nationale park in de Sierra Nevada in Californië zijn de reusachtige bomen die er groeien. Er lijkt geen einde te komen aan de eeuwenoude knoeperds. Het park dankt zijn naam aan deze sequoia’s, oftewel mammoetbomen. Vijf van de tien grootste exemplaren ter wereld staan in het Giant Forest, waaronder een van ’s werelds oudste levende wezens: General Sherman. Deze Grote Vriendelijke Reus van bijna 84 meter is vermoedelijk 2300 tot 2700 jaar oud. Naar stamvolume gemeten (naar schatting 1487 kubieke meter) is dit de allergrootste boom ter wereld. Geinig: rijd met de auto door de ‘Tunnel Log’, een omgevallen mammoetboom waarin een uitsparing is gemaakt. Zo krijg je een iets beter besef van hoe onwerkelijk groot en breed deze giganten zijn.
De bomen zijn hier zonder twijfel de hoofdact, maar er is meer. Neem de ondergrondse marmeren grot Crystal Cave, vol stalactieten, stalagmieten en kleurrijke mineralen. Aangeraden wordt om al twee maanden van tevoren een rondleiding te boeken voor deze grot.
15. In Namibië’s Dodevlei kun je niet stoppen met fotograferen
Zoals in de Namibische Dodevlei (of Deadvlei) moet het leven eruitzien na de Apocalyps, stellen we ons zo voor. Anders dan de naam doet vermoeden is dit desolate landschap een van de mooiste bezienswaardigheden in Namibië en misschien zelfs wel ter wereld. Op de witte kleivlakte is het zó droog, dat de bomen die er ooit groeiden er niet kunnen vergaan. Hun zwartgeblakerde skeletten, honderden jaren oud, staan er dus nog steeds. Ze contrasteren waanzinnig met de blauwe lucht, de witte ondergrond en de rode zandduinen eromheen, waaronder een aantal van ’s werelds hoogste. Alsof je in een schilderij van Dalí loopt, zo surrealistisch oogt het hier. De Dodevlei ligt vlak bij de bekendere Sossusvlei, in het midden van de Namibwoestijn. Neem voldoende water mee en je beste camera, want hier raak je niet uit gefotografeerd.