11 winterwandelingen in Nederland
Gezond, bijzonder en schitterend
‘s Winters wandelen is niet alleen een garantie voor rode wangen en een frisse neus, maar is ook goed voor lichaam en geest. Dus hup, trek die wandelschoenen aan en ga naar buiten! Ter inspiratie hebben we elf mooie winterwandelingen voor je verzameld, verspreid door heel Nederland.
Kale bomen en grijze luchten maken winterwandelen allesbehalve saai. Of je nu kiest voor een stadse route, een tocht door de natuur, of een wandeling op een van onze eilanden, winterwandelen in Nederland biedt verrassende uitzichten en unieke momenten. In de winter is de kans groter dat je dieren ziet, zoals een edelhert in de bossen of een zeehond aan de kust. Dus kleed je warm aan, vul een thermosfles met iets lekkers, en laat je verrassen door de magie van winters wandelen!
Route 1 - Hollands Duin (en zee)
4 km, Zuid-Holland, Noordwijk
Ervaar de rust van de winter tijdens een winterwandeling door Hollands Duin in Zuid-Holland, misschien wel het stilste stukje van de Randstad. Dit prachtige gebied, dat zich uitstrekt van Wassenaar tot Zandvoort, biedt een unieke mix van bos, duinen, uitgestrekte stranden en een eindeloze zee. Geniet van een strandwandeling in de winter, met een weergaloos uitzicht op tankers aan de horizon en de kans om een vos of ree te spotten.
Geen bloeiend hondskruid of ogentroost, maar hoor je de trillertjes van sneeuwgors en strandloper? Ontdek bunkers, strandpalen en adem de zilte lucht in terwijl je de winterzon op je wangen voelt. Laat je verrassen door de schoonheid van Hollands Duin en ontdek waarom deze route perfect is voor een winterse dag.
Tip: ontdek meer over Nationaal Park Hollandse Duinen.
Overnachten aan de kust
Combineer deze wandeling met een langer verblijf met dit 3-daagse arrangement in Noordwijk.
Route 2 - Te voet naar Siberië en weer terug
15 km, Drenthe, Hoogeveen
Beleef deze unieke winterwandeling in Drenthe met deze 15 kilometer lange tocht van Hoogeveen naar Siberië en weer terug. Onderweg zie en hoor je van alles, zoals dekzandruggen, zwerfstenen, graspiepers en de tjiftjaf. Maar toch vooral: vergezichten.
Vanuit Hoogeveen, waar Vincent van Gogh ooit voor slechts 1 gulden per nacht sliep, wandel je via het oude gehucht Stuifzand (of ‘Stoefzaand’, met roots in de oertijd) en het mysterieuze Zwartschaap naar Siberië. Dit gebied stond ooit bekend als onherbergzaam, vandaar de naam. Op de terugweg loop je via Kremboong, oftewel de ‘Drentse Wildernis’, terug naar Hoogeveen. Deze route is een perfecte keuze voor wie de rust en schoonheid van Drenthe in de winter wil ervaren.
Tip: lees praktische informatie over de wandelschoenen of bekijk de collectie wandelschoenen.
Overnachten in deze provincie
Combineer deze wandeling met een langer verblijf met dit 3-daagse arrangement in Drenthe en ontdek meer van de provincie.
Route 3 - De duinen van Zuid-Kennemerland
12 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord
Deze winterwandeling door de duinen van Zuid-Kennemerland in Noord-Holland laat je zien hoe prachtig het landschap in deze tijd van het jaar kan zijn. Hoewel het gebied in de herfst al geliefd is, heeft het ’s winters een bijzondere charme. Bewonder de Schotse hooglanders, het Vogelmeer dat als een reusachtige spiegel het zonlicht weerkaatst, en de talloze ijspegeltjes die glinsteren aan de duindoornstruiken. De oranje besjes aan deze struiken zorgen voor een onverwacht schouwspel: ze gisten, waardoor je af en toe een lichtelijk dronken lijster door de lucht ziet fladderen.
Deze winterse tocht biedt een unieke ervaring in het schitterende duingebied en is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers. Ontdek meer over Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Zo blijf je warm tijdens het wandelen
Wandelen in de winter kan met de lagere temperaturen een uitdaging zijn. Zorg daarom voor de juiste kleding om warm te blijven. Een handig hulpmiddel hierbij is het drielagensysteem. Gebruik bijvoorbeeld thermokleding als onderlaag. Dit type kleding zorgt ervoor dat transpiratievocht snel wordt afgevoerd en je lichaam niet afkoelt.
Route 4 - Naar de jachtvelden van Oranje
10 km, Noord-Brabant, Breda
Deze winterwandeling voert je door het historische Mastbos net onder Breda in Brabant, een uniek gebied dat aan het begin van de 16de eeuw werd aangelegd door Graaf Hendrik III van Nassau. Met dennenzaad uit Duitsland plantte hij een bos dat uiteindelijk masten zou leveren voor de VOC-vloot. Naast deze functie diende het Mastbos ook als jachtgebied voor de prinsen van Oranje, die vanuit het nabijgelegen Kasteel Bouvigne op pad gingen.
De route leidt je langs het statige kasteel, door het lieflijke dal van het riviertje de Mark, en verder naar het Turfven. Onderweg passeer je ook de Wilhelmina-eik, geplant op 8 september 1898. Eindig je winterwandeling in Breda bij grand café De Kogelvanger. (tip: bestel hier De Kogelvanger) Deze wandeling biedt een prachtige mix van natuur, geschiedenis en Brabantse gezelligheid.
Overnachten in Breda
Combineer deze mooie wandeling met een fijne 3-daagse stedentrip in Breda en ontdek meer van de stad.
Route 5 - De stad van Neerlands hoge noorden
7 km, Groningen, Groningen
Ontdek de charme van het hoge noorden met een winterwandeling in Groningen. Deze stad biedt een unieke combinatie van historische pracht en moderne bezienswaardigheden. Wandel door straten vol monumenten en verrassende winkels, en bezoek het imposante Forum Groningen, gelegen vlak bij de Martinitoren. Dit markante ‘ontdekgebouw’ herbergt een bibliotheek, filmhuis, exposities, een strip- en gamemuseum, diverse cafés én een fantastisch dakterras met uitzicht over de hele stad.
Je route voert langs bijzondere historische kerktorens en eindigt bij Huize Maas, een horecapunt dat al bijna 100 jaar een begrip is in Groningen. Geniet daar van zowel klassieke gerechten als moderne culinaire verrassingen. Winterwandelen in Groningen is niet zomaar een wandeling; het is een feestelijke ontdekkingstocht door een stad vol cultuur en gezelligheid.
Tip: bekijk meer stadswandelingen in Nederland.
Overnachten in Groningen
Combineer deze stadswandeling met een 3-daagse stedentrip en ontdek meer van de stad.
Route 6 - Licht en donker op Ameland
12 km, Friesland, Hollum
Deze winterwandeling in Friesland voert je naar de westpunt van Ameland, waar natuur en geschiedenis samenkomen. Voor deze 12 kilometer lange tocht reis je naar Hollum, een bekoorlijk dorp met een rijke maritieme geschiedenis. Wandel door het sfeervolle Hollumerbos, langs de stuivende duinen en de fonkelende Waddenzee. Onderweg kun je de iconische, 55 meter hoge vuurtoren bewonderen en een stokoud kerkhof ontdekken waar walvisvaarders en koopvaardijschippers hun laatste rustplaats vonden.
Een hoogtepunt van de wandeling is het uitzicht op de Robbenbank, waar je met een beetje geluk zeehondjes kunt zien spelen tot de zon rood in de zee zakt. Vraag je je af wat te doen op Ameland in de winter? Deze route biedt alles: natuur, cultuur en onvergetelijke vergezichten. Ameland is dé plek om de winterse charme van Friesland te ervaren.
Blijf warm met de juiste winterjas
Op zoek naar een nieuwe winterjas? Bekijk de dames- en herencollectie Human Nature winterjassen.
Route 7 - Heuvel op, heuvel af op de Mookerheide
Circa 10 km, Noord-Limburg, Mook
Deze winterwandeling in Limburg neemt je mee naar het noordelijkste puntje van de provincie, waar klimmen en dalen de toon zetten. Wandel over grillige boomwortels en kronkelende paadjes, door holle wegen en langs historische plekken. Hier vond in 1574 de veldslag plaats waarin de jongere broers van Willem van Oranje door de Spanjaarden werden verslagen. Nu hoor je er alleen het rustgevende ruisen van bomen en beekjes.
Op de Mookerheide en bij Zevendal opent het landschap zich in volle glorie. Klim naar de top van de Kiekberg (77 meter) voor een weids en winters uitzicht over de Maasvallei en het Duitse Reichswald. Onderweg kom je Schotse hooglanders tegen, passeer je een stokoude watermolen en ontdek je de ruïnes van een Romeinse villa op de Sint-Jansberg. Deze tocht combineert natuur, geschiedenis en schitterende uitzichten, en is de perfecte keuze voor een winterse wandeling in Noord-Limburg.
Overnachten in deze provincie
Ontdek meer van deze fijne provincie met onze diverse vakanties en arrangementen.
Route 8 - Wat klopt daar op de Heuvelrug?
13 km, Utrecht, Hollandsche Rading
Deze winterwandeling over de Utrechtse Heuvelrug in Utrecht voert van station Hollandsche Rading naar het station van Soest. Hoewel het geen rondwandeling is, biedt deze tocht volop afwisseling. Je wandelt door zowel naald- als loofbossen, met paden omzoomd door statige eiken en beuken.
Halverwege bereik je het charmante dorpje Lage Vuursche, waar prinses Beatrix woont op Kasteel Drakensteyn. Hier kun je jezelf trakteren op een lekkere pannenkoek in een van de vele restaurants, perfect om nieuwe energie op te doen. Begin je wandeling vroeg en vergroot je kans om een ree te spotten, een vossenspoor te ontdekken of een specht te horen roffelen.
Het hoogtepunt van deze winterse tocht is het natuurgebied de Lange Duinen, een zeldzaam en fascinerend stuk levend stuifzand dat vlak voor Soest opdoemt. Deze route combineert bos, geschiedenis en unieke landschappen en is ideaal voor wie Utrecht in de winter op zijn mooist wil beleven.
Meer wandelen in dit gebied?
Dat kan met deze handige wandelkaarten vol routes, toeristische informatie en knoopunten, verkrijgbaar in de webwinkel
.Route 9 - Tussen de coulissen van Westerwolde
11 km, Groningen, Sellingen (en Bourtange)
De kans dat je ‘s winters struinend tijdens deze wandelroute in het coulisselandschap rond Sellingen veel collega-wandelaars tegen het lijf loopt, is klein. Fijnproevers zijn het, die hier dan zien hoe de zon de plukjes bos en de houtwallen wakker streelt. En hoe het riet dan geeloranje kleurt. Ze genieten van de vergezichten over gras en water. En van de schutsluizen, de vlonderpaden, een kerkje uit de 14de eeuw en een vlucht ganzen, gakkend in de lucht.
Tip: bezoek ook, 10 kilometer verderop, het verstilde vestingdorp Bourtange en omgeving met deze wandelroute.
Meer wandelen in dit gebied?
Dat kan met deze handige wandelkaart vol routes, toeristische informatie en knoopunten, verkrijgbaar in de webwinkel.
Route 10 - De Loetbosroute
10 km, Nederland, Zuid-Holland, Ouderkerk a/d IJssel
In het Groene Hart, weids en open, wandel je de Loetbosroute. De bossen zijn hier zeldzaam, maar dit is niet altijd zo geweest. Zo bestond een gebied als de Krimpenerwaard in de vroege middeleeuwen volledig uit veenmoeras én drassig broekbos. Onland, dat kolonisten omstreeks het jaar 1000 in cultuur brachten. Langzaam maar zeker verdwenen moeras en bos met behulp van windmolens en stoomgemalen. Maar nu, duizend jaar later, keren er weer plukjes en stukjes bos en moeras terug, zoals het Loetbos. Goed voor tien eeuwen geschiedenis. Met kramsvogel en goudvink, zoekend naar knalrode besjes.
Route 11 - Uitwaaien op Walcheren
10 km, Zeeland, Ritthem
Geniet van de frisse zeelucht tijdens deze prachtige winterwandeling in Zeeland, door het natuurreservaat Rammekenshoek nabij Vlissingen. Hoewel deze route vaak als herfstwandeling wordt beschreven, is ze minstens zo bijzonder in de winter. Het koude seizoen biedt een unieke kans om een bruinvis te spotten, terwijl je langs de dijk loopt met de havens van Vlissingen helder aan de horizon. Bewonder de breed fonkelende Westerschelde, waar imposante schepen voorbij varen op weg naar Antwerpen of Shanghai. Onderweg kom je ook langs een eeuwenoud fort en een historisch dorpje, die deze 10 kilometer lange route nog afwisselender maken. Uitwaaien op Walcheren is de perfecte manier om de winterse schoonheid van Zeeland te ervaren.
Meer wandelen in dit gebied?
Dat kan met deze handige wandelkaart met de mooiste netwerkwandelingen, verkrijgbaar in de webwinkel.
Dit vind je misschien ook interessant: