Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pas op voor extreem dure laadpalen in Europa!

8 augustus 2024

Steeds meer Nederlanders gaan met een elektrische auto op vakantie. Laden is in populaire Europese vakantielanden gemiddeld duurder dan in Nederland. Maar de ANWB ziet deze zomer steeds vaker excessen. Laadpalen die een veelvoud van de lokaal gangbare tarieven vragen en vakantiegangers opschepen met onverwachts hoge rekeningen, soms tot wel 480 euro voor een laadsessie.

Laadtarief + minuuttarief = schrikbarende rekening

Al tientallen ANWB-laadpasklanten ontvingen deze zomer een rekening van 100 euro of meer voor een enkele laadsessie in het buitenland. Zo kreeg een klant een rekening van 480 euro gepresenteerd voor iets meer dan een dag laden bij een Franse camping. Daarbij werd slechts voor ongeveer 100 kilometer aan stroom geladen. Bovenop de kWh-prijs werd ook € 0,30 gerekend voor elke minuut dat de auto aan de laadpaal stond. 

Verdienen aan onwetende toeristen

Veel van de opvallend dure laadpalen staan in de buurt van campings en hotels. Deze lijken dus vooral bedoeld om te verdienen aan onwetende toeristen. Ze staan met name in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

In bijna alle gevallen is het tarief per kilowattuur niet uitzonderlijk, maar worden hoge tijdsgebonden tarieven gerekend. Een nacht je auto opladen bij het hotel kan zomaar duurder zijn dan de daadwerkelijke overnachting. 

Controleer de tarieven voor je gaat laden

Zulke tijdsgebonden tarieven, ook wel blokkeertarieven genoemd, zijn in het buitenland gebruikelijker dan in Nederland. Controleer daarom altijd het tarief en de prijsopbouw van een laadpaal. Dit kan in bijna alle gevallen via de app van de laadpasaanbieder.

Daarnaast is het in Europa inmiddels verplicht om op het laadpunt de prijs te vermelden. Mocht de prijs niet op laadpunt vermeld staan, raadpleeg dan de website van de aanbieder. Zet de elektrische auto niet aan een laadpaal voordat duidelijk is wat de tarieven zijn. 

Daarnaast is het sowieso raadzaam de auto, indien mogelijk, te verplaatsen als de laadsessie klaar. Zo kunnen anderen gebruikmaken van de laadpaal.

Lees ook
Je elektrische auto opladen in Europa: dit moet je weten
Laadtarieven in het buitenland